Hyppää sisältöön

Syyskuun kirjavinkit

Behm, Jukka: Ihmepoika Leon

Jalkapalloasuun pukeutunut poika seisoo selin, pallo käsissään selän takana

Tarina pojasta, josta tulee futismaailman kirkkain tähti.

13-vuotias Leon Brown asuu sukulaisperheensä luona pikkukaupunki Westonissa Isossa-Britanniassa. Hänen äitinsä on kuollut pian Leonin syntymän jälkeen, ja hänen isänsä ympärillä on leijunut aina salaperäisyyden verho. Leon pelaa puistopelejä aikamiesten kanssa ja kuvaa omaksi ilokseen kikkailuvideoita tubeen. Lontoon suurseura Hammersmith Unitedin kykyjenetsijä sattuu näkemään Leonin videot ja vaikuttuu nuoresta taiturista. Lahjakas nuorukainen pestataan Hammersmithin akatemiaan, ja pian koko futismaailma tuntee Leonin nimen. Kaikki tuntuvat haluavan palan hänen loistavasta tulevaisuudestaan, eikä menneisyyskään jätä Leonia rauhaan. Valokeilassa olemisessa ja unelman saavuttamisessa on kääntöpuolensa, ja Leon saa huomata, että elämässä kaikki ei pyöri vain jalkapallon ympärillä.

Tammi 2023

Portin, Anja: Sumupuiden kirja

Poika kulkee reppu selässä koiran kanssa sumuisessa maisemassa

Keväällä minä jäin yksin. Silloin minun äitini jäi vuorelta vyöryvän maan alle ja katosi. Sen jälkeen aika on mennyt kuin sumussa enkä enää tiedä, mikä päivä nyt on…

Kun äiti on kadonnut kauheassa onnettomuudessa, Magda Mustalinnun on opittava selviämään yksin. Onneksi hän ei ole kokonaan yksin, onhan hänellä Kastanja – paras koira maailmassa, jonka ansiota oikeastaan on, että Magda itse selvisi hengissä.

Yhdessä he lähtevät etsimään Magdan tätiä, jota Magda ei ole koskaan tavannut. Matkallaan he eksyvät salaperäiseen paksuun sumuun, joka kätkee Usvavuoren huipun. Siitä alkaa unohtumaton seikkailu maailmassa, jota hallitsevat sumupuut ja niistä vanhin, kaiken elämän lähde, jättiläismäinen Ikikaarna.

Kustantamo S & S 2023

Levoranta, Matilda: Totuus nuoruudesta

Peilikuva nuoresta tytöstä. Peili on rikki.

Nuorison mielenterveysongelmat ovat vakava aihe, josta ei puhuta riittävästi. Kirja käsittelee nuorten elämää ja tunteita voimakkaalla, vaikuttavalla ja samaistuttavalla tavalla. Nuoren omalla äänellä.

Usva on tavallinen ajatteleva teini, jonka elämä pyörii tavoitteellisen kilpaurheilun, koulun, ystävien ja perheen parissa. Usva kärsii pahoista pakko-oireista, jotka alkavat vähitellen vaikuttaa myös koulunkäyntiin, kilpaurheiluun ja ystävyyssuhteisiin. Pakko-oireiden lisäksi Usvaa vaivaavat epävarmuus, kateus, stressi koulusta ja pelko tulla tuomituksi.

Usva löytää vanhan puuhakirjan, joka saa hänet pohtimaan omia tuntemuksiaan. Hänen tavoitteenaan on kasvaa henkisesti. Usva alkaa käsitellä epävarmuuttaan ja muita ongelmiaan. Uskaltaako hän ikinä hakea apua pakko-oireisiinsa?

Reuna 2023

Isomäki, Pauliina: Kovan tuulen varoitus

Puinen purjevene merellä

Kovan tuulen varoitus on kertomus nuoresta Mikko Aaltosesta, jonka isä ostaa osuuden purjeveneestä. Mikko opettelee purjehtimaan perheensä kanssa. Veneily on kuitenkin vaikeaa ja kova tuuli yllättää Aaltoset. Pian perhe tarvitseekin meripelastajien apua. Mikko ei kuitenkaan halua luovuttaa. Häntä kiinnostaa veneilyn lisäksi myös 14-vuotias Doris.

Kirja on kirjoitettu selkokielellä.

 Oppian 2023

Kirjavinkit kokosi Kati kirjastosta.