Asuminen
Useimmille ensimmäinen vaihtoehto on vuokra-asuminen. Vuokra-asunnon voi hankkia vapailta markkinoilta lehtien ja netti-ilmoituksia seuraten tai ottamalla yhteyttä vuokra-asuntoja tarjoaviin tahoihin. Vuokra-asunnosta tehdään kirjallinen vuokrasopimus, jossa määritellään asumiseen liittyvät ehdot mm. vuokran suuruus, vuokravakuus, vuokran tarkistaminen sekä vuokrasuhteen kesto. Kannattaa selvittää oikeutesi Kelan asumisen tukiin.
Nuortenelama.fi – Omaan kotiin?
Kela – Vuokravakuudet perus toimeentulotuessa
Talous
Omasta rahatilanteesta huolehtiminen on tärkeää. Kun tulot ja menot ovat tasapainossa keskenään, tilanteita voi ennakoida, laskujen maksaminen sujuu vaivatta ja tarpeellisiin ostoksiin on varaa. Olemassa on erilaisia applikaatioita, joiden avulla voit seurata ja hallita talouttasi.
Huonosti hoidettuihin raha-asioihin ei tule suhtautua kevyesti, sillä niillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Pienet maksamatta jääneet laskut voivat johtaa maksuhäiriömerkintään ja olla esteenä myöhemmin, kun haluaisit vaikkapa vuokrata tai ostaa asunnon, pyytää pankista lainaa tai anoa luottokorttia.
Mun talous – omat rahat (kartoita ja suunnittele rahankäyttöäsi)
Takuusäätiö – tietoa ja ratkaisuja raha- ja velkaongelmiin
Oikeus.fi – Talous- ja velkaneuvonta
Sääksmäen seurakunnan diakoniatyö
Mielenterveys ja päihteet
Päihteet
Päihteet on yhteisnimitys joukolle aineita, joita käytetään usein mielihyvää tuottavan vaikutuksen vuoksi. Useimmat päihteet aiheuttavat runsaasti tai jatkuvasti käytettynä riippuvuutta. Ne voivat vaikuttaa elämänlaatuun ja arkeen heikentävästi, vaikka riippuvuudesta ei olisikaan vielä kyse. Päihteidenkäyttö voi saada ihmisen käyttäytymään erilailla kuin normaalisti ja vaikutus ulottuu myös ihmismieleen, tunteisiin ja ajatuksiin. Päihteiksi lasketaan yleensä alkoholi, huumeet, huumaavat lääkkeet väärinkäytettyinä sekä nuuska ja tupakka.
Nuorten päihdepalvelut Valkeakoskella
Päihdelinkin nuorten tietosivu
Suomen mielenterveys ry – Nuoren mielenterveyden ensiapu – päihteet
Mielenterveys
Mielenterveys pelkkänä sanana tuntuu joskus vaikealta ymmärtää. Mielenterveys on kuitenkin yhtä helppo käsite kuin terveyskin. Meillä jokaisella on keho ja mieli, ja kummankin terveydestä on hyvä huolehtia. Itse asiassa, samalla kun huolehdimme kehosta liikkumalla, nukkumalla ja syömällä hyvin, huolehdimme myös mielestä. Jos yöunet jäävät lyhyeksi tai unohtaa kokonaan syödä päivällä, mistä sen ensimmäisenä huomaa? Siitä, että ottaa päähän, väsyttää, vihastuttaa, on surullinen olo, mikään ei mene putkeen. Siispä huolehtimalla itsestäsi ja tekemällä sinulle merkityksellisiä asioita, huolehdit samalla mielenterveydestäsi.
Nuorten mielenterveyspalvelut Valkeakoskella
Tukinet – tukipisteesi netissä
zekki – Miten sulla menee?
Seksuaalisuus
Seksuaalisuus on osa ihmisen identiteettiä, perusominaisuus ja perus tarve, joka jokaisella ihmisellä on jo lapsena. Sitä ei voi erottaa muusta ihmisenä olemisesta. Seksuaalisuutta on mm. sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, lisääntyminen ja sukupuoliroolit. Voidaan ajatella, että seksuaalisuus on sitä mitä ihmisenä olemme ja seksi on sitä mitä teemme.
Väestöliiton nuorten sivut – seksuaalisuus
Väestöliiton nuorten sivut – ehkäisy
Väestöliiton nuorten sivut – seksitaudit
Kiusaaminen
Kiusaaminen on väkivallan muoto, jossa kiusaaja kohdistaa toiseen ihmiseen henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Kiusata voi sanoin tai elein sekä käyttäytymällä aggressivisesti toista kohtaan. Se voi olla hetkellistä tai pitkäkestoista, mutta useimmiten aina suunnitelmallista ja tahallista toimintaa, jolla kiusaaja pyrkii aiheuttamaan mielipahaa tai äärimmillään psyykkistä tai fyysistä vahinkoa toiselle ihmiselle. Kiusaamisen kohteeksi joutunut voi kärsiä kiusaamisen aiheuttamista traumoista jopa aikuisuudessa.
Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku
MLL – tukea vanhemmille kiusaamistapauksissa
Valkeakosken kaupungin NettiAgentti -hanke
Tietoa mediasta ja somesta
Verkossa voi kohdata epäilyttävää tai ahdistavaa sisältöä. Älä jää pohtimaan asioita yksin, vaan kerro asioista jollekin turvalliselle aikuiselle. Linkeissä lisätietoa verkon vaikutustyyleistä ja apua mediataitojen kehittämiseen.
Nettiagentti – apu sosiaalisen median maailmassa
Mediakasvatusseura – mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö
Peliviikko – pelikasvatuksen teemaviikko
Sisältösekaannus – selviytymisopas, opi tunnistamaan verkon vaikutustyylejä
Maailmalle
Kysy vaihtomahdollisuuksia oppilaitoksestasi!
Maailmalle.net (Opetushallituksen tietopankki erilaisista vaihtomahdollisuuksista)
Allianssin nuorisovaihto (kielikurssit, vapaaehtoistyö tai työharjoittelu)
Nuorisotoimen yhteistyökumppanit
Valkeakosken nuorisotoimi tekee yhteistyötä monien eri nuorten kanssa toimivien yhdistysten ja toimijoiden kanssa.
Valkeakosken Startti- 17-28 -vuotiaille nuorille
Valkeakosken Pelastakaa Lapset ry
Mannerheimin lastensuojeluliitto, Valkeakosken yhdistys
Kuvataide- ja käsityökoulu Emil
Valkeakoski-opisto: kansalaisopisto, tanssiopisto ja teatteriopisto