Hyppää sisältöön

Syyskuun 2020 kirjavinkit

Varjo ja riipus kirjan kansi. Kauriin pään silhuetti.

Bardugo, Leigh: Varjo ja riipus (Aula & Co)

Alina Starkov on teini-ikäinen orpotyttö ja rivisotilas, joka tietää ettei välttämättä selviä hengissä ensimmäisestä vaelluksestaan Varjojen maan halki. Varjojen maa on yliluonnollisen pimeä ja synkkä alue, jota asuttavat lukemattomat ihmislihaa syövät hirviöt. Se katkaisee ravkalaisten pääsyn merelle, ja retkikunnat ylittävät alueen säännöllisesti kuljettaakseen meritse tulevia tarvikkeita. Kun Alinan rykmentti joutuu raivoisan hyökkäyksen kohteeksi, Alinan uinuneet voimat heräävät tämän pelastaessa parasta ystäävänsä hirviöiden kynsistä.

Tieto Alinan poikkeuksellisesta kyvystä leviää ja hänet pestataan grishojen eliittisotajoukkoihin. Grishat ovat ihmisiä, joilla on erilaisia maagisia voimia. Joukkojen pahamaineinen johtaja Darkling uskoo, että Alinan voima riittää tuhoamaan Varjojen maan ja yhdistämään sodan rikki repimän valtakunnan, mutta vain Alina itse pystyy hallitsemaan kesyttämätöntä kykyään. Ravkaan kohdistuvan uhan kasvaessa menneisyyden salaisuudet alkavat paljastua Alinalle ja hän ymmärtää, että ne voivat tuhota paitsi hänen kotimaansa myös kaiken mitä hän rakastaa.

Leigh Bardugo on yhdysvaltalainen nuortenkirjailija, jonka teoksia on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Grishaversumi-trilogiaan perustuva Netflix-sarja alkaa pyöriä tänä vuonna. Jerusalemissa syntynyt kirjailija asuu Los Angelesissa Kaliforniassa.

Kuunnousu kirjan kansi. Piirroskuva, jossa keskellä ikkuna, josta paistaa kuunsirppi.

Crossan, Sarah: Kuunnousu (S&S)

17-vuotias Joe ei ole nähnyt veljeään kymmeneen vuoteen. Ei Ed varsinaisesti häipynyt. Se oli rajumpi juttu. Ed on telkien takana – ja odottaa kuolemantuomiota.

Nyt Edin teloituspäivämäärä on määrätty, ja aika käy vähiin. Joe tahtoo viettää viimeiset viikot veljensä kanssa. Viis siitä, mitä muut ajattelevat, ja riippumatta siitä oliko Ed syyllinen siihen rikokseen, josta hänet tuomittiin. Onko sillä loppujen lopuksi edes väliä?

Sydäntä riipaisen koskettava säeromaani kysyy isoja, aina ajankohtaisia kysymyksiä: mikä on elämän arvo? Mitä voi antaa anteeksi? Miten jäähyväiset oikeastaan tulisi jättää? Ikäsuositus 12 +.

Sarah Crossano on irlantilainen kirjailija. Hänen romaaninsa Yksi (Kustantamo S&S, 2018) voitti lukuisia nuortenkirjapalkintoja, mm. arvostetun CILIP Carnegie-mitalin vuonna 2016.

 Kymnaasi kirjan kansi. Eläimiä rakennuksen edessä.Auer, Ilkka: Kymnaasi (Haamu)

Sofia Koski on orpo, onneton ja kaikin mahdollisin tavoin yksin tässä maailmassa. Ei vanhempia, ei ystäviä, eikä koulunkäyntikään tuo riittävää pakoa ankeasta todellisuudesta. Oudot sattumukset johdattavat hänet suuren metsän keskellä sijaitsevaan salaperäiseen Kymnaasiin.

Siitä tulee Sofian uusi opinahjo, joka ei ole aivan sellainen, miksi hän sitä aluksi luulee. Agnes af Forsellesin kymnaasi hyljeksityille ja orvoille tytöille on paikka, jossa olevaisuuden ja ajan rajat hämärtyvät.

Kymnaasissa Sofia tutustuu paikan kiehtovaan historiaan ja sen erikoislaatuisiin asukkaisiin, kuten Muusaan, Lydiaan ja Avelineen. Kymnaasi on enemmän kuin vain oppilaitos, Sofia löytää siitä kodin ja paikkansa maailmassa, joka on paljon monisyisempi ja kiehtovampi kuin hän on osannut kuvitellakaan.

Mutta kun Kymnaasia uhataan, Sofia tajuaa, että on jälleen kerran menettämäisillään kaiken. Ja siihen hän ei enää suostu.

Kymnaasi on tarina luopumisesta, rakastamisesta ja siitä mitä voisi olla, jos olisi olemassa jotain muuta kuin vain se, mitä näemme. Se kertoo Kymnaasista ja tytöistä, jotka auttavat ihmisiä levittäen ympärilleen toivoa ja elämäniloa.

 Comedy Queen kirjan kansi. Nainen, jolla pipo vedettynä silmille.Jägerfeld, Jenny: Comedy Queen (Otava)

Hauskin surullinen kirja, jonka koskaan luet

Sasha on juuri täyttänyt 12 vuotta, ja hänestä tulee koomikkojen kuningatar, vaikka mikä olisi. Sashan äiti ei nimittäin ollut yhtään hauska, hän itketti ihmisiä eläessään ja itkettää näitä yhä kuoltuaan. Sasha päättää, että hän tekee kaiken toisin kuin äiti, eikä hän aio koskaan itkeä. Sen sijaan hän ottaa tehtäväkseen naurattaa ihmisiä – ja ehkä kaikki harmit katoavat sen myötä. Jopa kyyneleet, jotka uhkaavat sittenkin tulvia silmistä.

Vaikuttava kertomus surusta ja sen käsittelemisestä.

Kirjavinkit kokosi Minna kirjastosta.