Hyppää sisältöön

Nuorisotilojen säännöt

Nuorisotilat ovat julkisia tiloja, joissa noudatetaan yleisiin hyviin tapoihin sekä lakeihin perustuvia käytäntöjä ja toimintapoja.

Päihteettömyys

Päihteiden käyttö, päihteiden hallussapito sekä päihtyneenä esiintyminen nuorisotiloissa ei ole sallittua.

Tupakoimattomuus

Tupakointi sekä tupakkatuotteiden (esim. nuuska) hallussapito ei ole sallittua nuorisotilojen sisällä eikä niiden ulkoalueilla (myös sähkötupakat ja niiden laturit ovat kiellettyjen tuotteiden listalla).

Energiajuomattomuus

Energiajuomien juominen ja niiden hallussapito ei ole sallittua nuorisotiloilla.

Turvallisuus

Tulella leikittely ja muu vaaraa aiheuttava toiminta ei ole sallittua. Pidetään huolta siitä, että kaikilla on turvallinen ja mukava olla.

Tavaroista huolenpito

Toisten omaisuuteen ei kosketa ilman lupaa! Varastelu ja näpistely on kiellettyä.

Myös kaikkea nuorisotilojen irtaimistoa tulee käsitellä asiaankuuluvalla huolellisuudella ja varovaisuudella. Jos jotain menee rikki, kerro asiasta välittömästi ohjaajalle.

Ollaan ystävällisiä ja asiallisia

Nuorisotiloilla kohdellaan toisia hyvin, eli ei kiusata, nimitellä, loukata tai pahoinpidellä. Nuorisotilalla noudatetaan myös hyviä käytöstapoja, eli ei roskata, sotketa, kiroilla, metelöidä eikä häiriköidä. Kaikessa käyttäytymisessä nuorisotilalla otetaan huomioon toiset ihmiset sekä kaikkien yhteinen viihtyvyys.

Ohjaajat ovat nuoria varten

Tiloilla on aina paikalla vähintään kaksi täysi-ikäistä ohjaajaa. He ovat joko nuorisoalan ammattilaisia tai opiskelijoita. Ohjaavat ovat mukana niin ilossa ja itkussa kuin ystävyydessä ja riidassakin. He pyrkivät tukemaan ja kannustamaan nuoria omaehtoiseen toimintaan ja ottavat mielellään vastaan nuorten ideoita ja ajatuksia toiminnan kehittämiseksi.

Yhteydenpito kodin ja nuorisotilan välillä

Nuorisotilan ohjaajat ovat tarvittaessa kotiin yhteydessä, mikäli sääntöjen noudattaminen ei nuorelta suju. Toivottavaa olisi myös, että kotoa oltaisiin yhteydessä ohjaajiin, mikäli jotain kysyttävää tulee.

Sääntöjen rikkominen

Jos nuori rikkoo nuorisotilan sääntöjä, pyritään asioihin puuttumaan ensisijaisesti keskustelemalla. Jos keskustelu ei auta, muita keinoja ovat yhteydenotto kotiin, tilalta poistaminen tai porttikielto määräajaksi.

Valkeakosken kaupungin nuorisotoimi

2020