Hyppää sisältöön

Koskista maailmalle

OH MY… WHAT IS HAPPENING?

Lämpö hellii… vai helliikö?

Ensimmäisen viikon jälkeen lämpötilat alkoivat nousemaan reilusti. Amerikkalaiset sanovat, että lähestytään 100 astetta. Täällä toki puhutaan fahrenheiteista, mutta se on silti noin 38 celsius-astetta. Joten voitte vain kuvitella kuinka kiva on laittaa päälle pitkät housut ja kauluspaita virallisempiin tilaisuuksiin. No eipähän se kivaa ollut.

Tuollaisina päivinä on kiva vain oleskella sisällä, uida altaassa tai vaikka grillata tuttavien kanssa. Varsinkin grillaaminen on amerikkalaisten lempipuuhaa kesäpäivinä. Yleisimmin grillistä löytyy pihvejä hampurilaisiin, nakkeja hodareihin ja BBQ-kyljyksiä. Kaksi viikkoa ollut täällä enkä kehtaa myöntää, kuinka monta hampurilaista olen syönyt.

Päätöksenteon kehdossa

Keskiviikkona pääsimme tapaamaan senaattori Angus Kingiä senaattoreiden työrakennukseen. King tulee Mainen osavaltiosta, jossa on toiminut myöskin kuvernöörinä. Hän on siinä mielessä mielenkiintoinen senaattori, että hän ei kuulu republikaaneihin eikä demokraatteihin, vaan on itsenäinen. Pääsimme keskustelemaan hänen kanssaan Amerikan lakien toimeenpanosta, kaksipuoluejärjestelmästä sekä siitä, miten Yhdysvaltain tullisota vaikuttaa tavallisiin ihmisiin Amerikassa.

Tapaamisemme jälkeen pääsimme käyttämään senaattorien omaa metroa, joka vie suoraan Capitol-rakennukseen. Capitol on huikea. Hieno arkkitehtuuri, upeita teoksia ja marmorisia saleja. Mitä nyt voikaan odottaa. Saimme kierroksen ympäriinsä rakennusta ja lopussa kävimme vielä kuuntelemassa, miten senaattorit esittävät lakiehdotuksensa istunnoissa.

Mielenkiintoisempi museovierailu

Lauantaina meille oli järjestetty scavenger hunt Smithsonian National Portrait Gallerylla. Scavenger hunt on käytännössä sitä, että sulle annetaan vihje ja vihjeen perusteella etsit tietyn paikan. Meille annettiin vihjeitä eri henkilöistä, joidenka muotokuvat meidän oli tarkoitus löytää. Ja tokihan meidät oli pakko jakaa joukkueisiin ja laittaa kilpailemaan keskenämme. Juoksuksihan se meni.

Seuraavan viikon tiistaina meillä oli vierailu Newseumissa, jossa meillä oli myöskin oppitunti valeuutisista ja valemediasta. Rehellisesti sanottuna mielenkiintoisempi kuin miltä kuulostaa. Uutisten, uutisoinni ja viestinnän historiaa sisältävä museo, johonka ei meinannut muutama tunti meidän kokoiselle porukalle riittää. Suosittelen ehdottomasti käyntiä. Varsinkin 9/11 osio jäi mieleen kovasti.

Tiistain lopuksin kävimme vierailemassa Voice of American pääkonttorissa, jossa meillä oli kierros siitä, mitä he tekevät, missä he tekevät ja miksi he tekevät. Todella vaikuttava kierros, joka muistutti myös siitä, kuinka vaarallista toimittajan työ on joissain maissa.

4TH OF JULY!!

Amerikan itsenäisyyspäivä. Grilli, paraati, allas, ilotulitteet ja lämpö. Aivan upeeta. Päivä alkoi menemällä katsomaan paraatia. Sielä käveli niin lapsia, kuin vanhempiakin lähes 40 asteen helteessä, joten nesteytys oli tärkeää. Paraatin jälkeen lähdimme altaalle. Menoa oli ja ihmiset olivat aivan vallattomia kansallisesta ylpeydestään.

Altaan jälkeen oli tietysti naapuruston grillijuhlat. Hampurilaisia, hodareita, siipiä, kyljyksiä ja erilaisia jälkiruokia. Erittäin amerikkalaista. Päivä päättyi katsomalla ilotulituksia National Mall:illa ja Lincoln Park:illa. Aivan huikeen esityksen olivat amerikkalaiset saaneet aikaiseksi. Ei sitä oikein muuten pysty kuvaileen, kuin näkemisen arvoinen.

Se fiilis ja ylpeys, mikä amerikkalaisista hehkuu itsenäisyyspäivänsä aikana, on jotain sellaista mitä ei muualla maailmassa ole. Siinä on osa sitä ”Amerikka on maailman paras valtio, muut on ihan *******”, mutta silti samaan aikaan jotain mukaansa tempaavaa. Jos jollain teillä on mahdollisuus kokoea se paikan päällä, ei ole vaikea päätös. Tämä on sellainen Once in a lifetime-kokemus, jollaista ei ole toista.