Seksuaalisuus

Yksilöllinen seksuaalisuus

Seksuaalisuus on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Ihmiset myös kokevat oman seksuaalisuutensa yksilöllisesti. Kaikki eivät esimerkiksi tunne vetovoimaa vastakkaiseen sukupuoleen, eivätkä määrittele itseään heteroseksuaalisiksi.

Heteroseksuaalisella ihmisellä on kyky rakastua, ihastua ja tuntea seksuaalista vetoa pääasiassa ihmisiin, jotka ovat eri sukupuolta kuin hän itse. Homoseksuaalisesti tuntevalla henkilöllä on kyky ihastua, rakastua ja tuntea seksuaalista vetoa pääasiassa ihmisiin, jotka ovat hänen omaa sukupuoltaan. Homoseksuaalisuus on yleisnimitys, mutta naisten kohdalla käytetään puhekielessä usein myös nimitystä lesbous. Myös heteroseksuaalisesti tuntevilla ihmisillä voi olla ei-heteroseksuaalisia tunteita, fantasioita tai käyttäytymistä. Biseksuaalilla tarkoitetaan henkilöitä, jolla on kyky rakastua, ihastua ja tuntea seksuaalista vetoa sekä poikiin että tyttöihin tai hän kokee, ettei ihmisen sukupuolella tässä yhteydessä ole väliä.

Homo- ja biseksuaalisuudessa ei ole kyse poikkeavuudesta tai sairaudesta. Kyse ei ole myöskään kovin harvinaisista suuntautumisista, sillä ei-heteroseksuaalisesti tuntevia ihmisiä on väestöstä arviolta noin 10 prosenttia. Tärkeää on muistaa, että seksuaalisessa suuntautumisessa on kyse siitä, kehen ihminen ihastuu, kenen lähellä hän haluaa olla ja ketä hän kaipaa. Ihminen ei valitse omaa suuntautumistaan, hän pystyy vain tuntemaan, mikä hänestä tuntuu aidolta ja oikealta.

Vertaisryhmät

Pirkanmaan Seta ry:n Nuortenryhmä on suunnattu 15–21 -vuotiaille homo-, lesbo-, bi- ja transnuorille, sekä niille jotka vielä etsivät oma identiteettiään. Lisätietoa ryhmästä ja sen tapaamisista saat oheisesta Pirkanmaan Seta ry:n linkistä.

Tuki- ja neuvontapalvelut

Palvelu on avoin kenelle tahansa, jota seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuolen moninaisuus pohdituttaa joko omakohtaisesti tai esim. perheen jäsenen tai läheisen kokemusten kautta. Palvelu on avoinna maanantaisin klo 16–17 ja keskiviikkoisin klo 11–13. Psykologi vastaa kirjallisiin kysymyksiin saapumisjärjestyksessä päivystysajan puitteissa. Lue lisää…