PÄIHTEET

Päihteet ja nuoruus

Nuoruus on rajojen etsimistä ja uusien asioiden kokeilemista. Rajojen etsiminen saattaa johtaa myös päihteiden käytön kokeilemiseen. Päihteiksi luokitellaan alkoholi, huumeet ja tupakkatuotteet. Lisäksi joitakin lääkkeitä saatetaan käyttää päihtymistarkoituksessa.

Päihteisiin kehittyy riippuvuus. Riippuvuus voi ilmetä henkisenä, fyysisenä ja sosiaalisena riippuvuutena. Riippuvuus on pakonomainen tarve käyttää päihdettä, vaikka tietää sillä olevan haittavaikutuksia. Riippuvuus voi kehittyä myös muihin asioihin, kuten pelaamiseen, shoppailuun ja internetissä surffailuun. Nuorten päihteiden käytölle on useita syitä. Toiset hakevat muutosta mielentilaansa ja toiset haluavat yksinkertaisesti ”sekoittaa päänsä”. Muita syitä nuorten päihteiden käytölle voivat olla median vaikutus, päihteiden saatavuus ja aikuisten asenteet. Suomessa alkoholin käyttö saatetaan tulkita myös osaksi nuorten juhlimiskulttuuria, mutta asian ei tarvitse olla näin.

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että yhä useampi nuori on valinnut kokonaan päihteettömän tien. Monet nuorison alakulttuurit ovat ajatusmaailmaltaan jyrkästi päihteiden vastaisia. Toisaalta media on näyttänyt hyvin surullisia esimerkkejä humalatilan aiheuttamasta käyttäytymisestä. Kukaan ei halua olla hölmö. Siksi nuori on itse tärkeän valintatilanteen edessä päättäessään, millaiseksi juuri hänen suhteensa päihteisiin muodostuu.

 

A-Klinikan nuorisoaseman palvelut Valkeakoskella

Palvelu tarkoitettu 13-25-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen. Tukea ja apua päihteiden käyttöön liittyvissä ongelmissa sekä liialliseen pelaamiseen tai internetin käyttöön liittyvissä pulmissa. Tukea nuoruusikään ja aikuistumiseen liittyvissä haasteissa.

Yhteydenotot soittamalla, tekstiviestillä tai sähköpostitse:

Sari Touru (sairaanhoitaja, psykoterapeutti) puh. 040 652 6697 /sari.touru@a-klinikka.fi

VALKEAKOSKELLA
Katkolle tai vieroitukseen!?

Hakeudu A-klinikan päivystykseen, joka on auki joka arkiaamu klo 9.00-10.30 (Särpimäenkatu 27, 37600 Valkeakoski). A-klinikan sairaanhoitaja kartoittaa ja tekee arvion tilanteestasi. Hoitopaikka pyritään järjestämään mahdollisimman pian.

Linkkejä