Maailmalle

Maailma kulman takana

Maailmalle voi lähteä monella eri tavalla ja monesta eri syystä. Lomamatkailun lisäksi ulkomaille voi lähteä opiskelun, työn tai vaikkapa työharjoittelun vuoksi. Monet matkustavat maailmalle myös tekemään työtä vapaaehtoisena. Ulkomaille esimerkiksi opiskelemaan lähtevän ei tarvitse selvitä matkaan liittyvistä käytännön järjestelyistä pelkästään omin avuin. Kysy neuvoa omasta oppilaitoksestasi, jos olet miettinyt esimerkiksi opiskelijavaihtoon hakeutumista.

CIMO on kansainvälisen henkilövaihdon keskus (Centre for International Mobility). Se toteuttaa erilaisia apuraha- ja henkilövaihto-ohjelmia ja vastaa lähes kaikkien Euroopan unionin koulutus-, kulttuuri- ja nuoriso-ohjelmien kansallisesta toimeenpanosta. CIMO tekee yhteistyötä kotimaassa yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä peruskoulujen ja lukioiden kanssa.

Maailmalle lähtijän muistilita
  • Aloita suunnittelu (tiedonhaku ja käytännön järjestelyt) riittävän ajoissa
  • Etsi tietoa, vertaile vaihtoehtoja ja kysy neuvoa
  • Arvioi kielitaitoasi – kuinka hyvin jo osaat ja olisiko syytä opiskella lisää
  • Selvitä viranomaisasiat (oleskelu- ja työluvat, viisumi, todistukset jne.)
  • Suunnittele rahoitus
  • Hoida vakuutusasiat kuntoon
  • Muista sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon liittyvät asiat
  • Hoida muuttoon liittyvät käytännön järjestelyt
  • Valmistaudu matkaan muutenkin (kulttuuriset erot)

Myös lomamatkoille on syytä varautua. Hyvin suunniteltu matka palkitsee ja vähentää olennaisesti ikävien yllätysten aiheuttamaa mielipahaa itse lomakohteessa. Kohdemaasta riippumatta turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Au pairiksi?

Au pairiksi lähteminen on suosittu tapa parantaa kielitaitoa ja tutustua vieraan maan kulttuuriin. Au pair asuu perheessä, jossa hän useimmiten auttaa erilaisissa kotitaloustöissä ja lastenhoidossa. Töiden vastineeksi saa yleensä ylläpidon sekä taskurahaa. Au pairina elät siis perheessä yhtenä perheenjäsenenä.

Voit lähteä au pairiksi aikaisintaan 17–18 -vuotiaana. Yläikärajat ovat 25–30 vuoden välillä riippuen ohjelmasta, maasta ja perheestä. Au pair -toimistojen välittämiin paikkoihin haetaan usein tyttöjä, mutta joihinkin maihin on paikkoja myös pojille. Perheet saattavat haluta au pairin muutamaksi kuukaudeksi tai usein jopa vuodeksi.

Paikallinen kielitaito ei välttämätön, mutta auttaa

Au pairina sinun ei tarvitse välttämättä osata kohdemaan paikallista kieltä, mutta jotkut perheet edellyttävät ainakin perusteiden hallintaa. Yleensä vaaditaan vähintään vähäistä kokemusta lastenhoidosta ja taloustöistä. Perheet voivat toivoa myös, että au pair on naimaton, hänellä on ajokortti ja ettei hän tupakoi. Au pair -paikan voit hankkia monella eri tavalla: au paireja välittävän toimiston tai organisaation kautta, laittamalla ilmoituksen lehteen tai seuraamalla työvoimatoimistojen ja lehtien ilmoituksia vapaista au pair -paikoista. Au pair -toimistojen kautta ulkomaille lähtö on sikäli turvallisempaa, että sinulla on toimiston tuki takanasi, jos kaikki ei sujukaan sovitulla tavalla.