Kulttuurinen nuorisotyö Valkeakoskella

Kulttuurinen nuorisotyö Valkeakoskella

”Kulttuurinen nuorisotyö vahvistaa nuorten ilmaisutaitoja ja luovaa osaamista. Se on osallistumista tukevaa, omaehtoista sekä nuorten kasvua ja oppimista edistävää toimintaa, jossa nuoret toimivat ensisijaisesti subjekteina.” Näin Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen työryhmä määritteli kulttuurisen nuorisotyön jo vuonna 2000 ja näin se voidaan määritellä edelleenkin.

Valkeakosken kaupungin nuorisopalveluiden kulttuurinen nuorisotyö on monipuolista. Vuosittain järjestetään konsertteja, esimerkiksi Onnirokki ja A.T.E Super-tapahtuma, pidetään yllä Skeittiparkkia ja bänditoimintaa sekä toteutetaan esimerkiksi nuorten kanssa A.T.E Leffaa. Lisäksi kulttuuriseen nuorisotyöhön kuuluu nuorisotiloilla ja kesäleireillä toteutettavat kädentaidot. Nuorisonohjaajat antavat laadukasta ohjausta niin kädentöiden, median kuin ilmaisunkin osalta.

Valkeakoskella on saatu hyviä kokemuksia nuorisovaltuuston ja nuorisotoimen organisoimasta SKULLTURE -projektista, jossa päätöksentekijöiden kokouksen alkuun tuotetaan lasten ja nuorten lyhyitä esityksiä ja demoja esim. taiteen perusopetuksesta, harrastusryhmistä tai yksittäisiltä nuorilta taiteentekijöiltä. Päättäjien toivotaan myös osallistuvan esimerkiksi bändi-iltoihin tai vierailevan nuorten harrastuspaikoissa, esityksissä ja näyttelyissä nähdäkseen mitä nuoret osaavat ja millaista on oman paikkakunnan kulttuuriharrastustoiminta. Tätä toimintaa ollaan jälleen herättelemässä henkiin.

Valkeakosken nuoristoimi on mukana Kult Tour -tapahtumassa. Kult Tour eli Pirkanmaan nuorten kulttuuriviikot järjestetään aina marraskuussa. Tapahtuman ideana on, että mukana olevien kuntien alueella eri toimijoiden toteuttamat nuorten kulttuuritapahtumat kootaan yhteen saman otsikon alle. Nuorille suunnatut kulttuuritapahtumat voivat olla mitä vain aina teatterista ja konserteista teemailtoihin ja näyttelyihin. Kult Tourin alla kulkee Mun Taidetta -taidenäyttely, jonka nuoret itse toteuttavat. Tällainen näyttely järjestettiin Valkeakoskella Eerolan Moikalla marraskuussa 2012. Mukana oli nuorten tekemiä maalauksia, piirroksia, valokuvia sekä savitöitä. Marraskuussa 2016 Nuortenkoski.fi -sivuilla esiteltiin Mun Nettitaidetta – vaikuttamista taiteen keinoin -tempaus.

Valkeakoski on mukana myös Nuori kulttuuri-toiminnassa. Nuori Kulttuuri -toiminta kannustaa ja tukee lasten ja nuorten monipuolista harrastamista kulttuurin eri aloilla. Nuori Kulttuuri on kulttuurisen nuorisotyön muoto, jolla voidaan rohkaista, kannustaa ja innostaa nuoria kulttuurisiin harrastuksiin asuinpaikasta, koulutuksesta, etnisestä, kielellisestä tai sosio-ekonomisesta taustasta riippumatta.

Kulttuurinen nuorisotyö
Kulttour Pirkanmaan nuorten kulttuuriviikot
Nuori Kulttuuri 

Skeittiparkki
Pässinmäki 27,
Apian ranta
Lisätietoja / huolto liikuntatoimi

Onnirokki
Nuorisokeskus Pultti ja Pultin piha-alue
Kanavanranta 3B
37600 Valkeakoski

Mun nettitaidetta

Vaikuttamista taiteen keinoin
Tyryn koulun 7.-luokkalaisten Fanitaideteoksia
Kuvataidetta by Pinja Lehtinen